Grčko maslinovo ulje, sa Peleponeza i Krita, jedna su od najpoznatijih i najkvalitetnijih na svetu.
Grčko maslinovo ulje je osnova mediteranske ishrane. Maslinovo ulje obavlja glavnu ulogu u navikama u vezi sa ishranom svakog Grka, kao glavni sastojak svakog recepta grčke tradicionalne kuhinje.
Maslinovo ulje se deli na tri osnovne kategorije: ekstra devičansko, devičansko, i rafinisano maslinovo ulje tj ulje od komine masline. Grčka proizvodi preko 430.000 tona maslinovog ulja godišnje, od čega je preko 75% ekstra devičansko.. Kada je reč o proizvodnji maslinovog ulja, Grčka je na trećem mestu u svetu, posle Španije i Italije.
Hladno cedjeno, extra devičansko maslinovo ulje konzumira se kao dodatak koji obogaćuje svako jelo, a zdravstvena preporuka je jedna supena kašika svakog jutra, koja donosi višestruku korist ljudskom organizmu:
- Poboljšava funkcije sistema za varenje i probavu
- Ima pozitivan uticaj na kožu, kosu, nokte i kosti
- Regeneriše jetru
- Štiti srce
- Reguliše nivo šećera u krvi
- Štiti moždane funkcije
- Pomaže u mršavljenju
- Poboljšava imuni sistem